SEO optimaliseren #1 - De meta tags

Een META tag bevat informatie over je site en deze zorgen er voor dat je site beter gevonden wordt door zoekmachines en beter worden omschreven. Maar wat doet een META tag en waarom is het belangrijk voor de SEO optimalisatie? Een META tag zorgt dat zoek machines (zoals bijvoorbeeld: Google) de internetpagina('s) beter kan vinden. Een META tag kan er ook voor zorgen dat bijvoorbeeld de pagina na X seconden automatisch verder gaat naar een andere pagina. (Note: een META tag veranderd niets aan het uiterlijk van uw pagina).

SEO optimaliseren #2 - Site content

Zoekmachines zoals Google maken regelmatig een schermafdruk van je site en slaan deze op, als iemand dan een zoek opdracht geeft zal deze gaan zoeken naar gelijkwaardige resultaten op je site. Bv. je zoekt toplijst en wij hebben dat in onze index staan dan zal Google ons als één van de resultaten opgeven. het is dus belangrijk dat je duidelijke trefwoorden gebruikt op je index die je site inhoud samenvat. Het gebruik van de zelfde woorden kan gezien worden als het beïnvloeden van de zoekresultaten (dit is dus af te raden) Keep it fair! Tip: door in het welkomstwoord op de index de keywords van je metatags terug te laten komen bereik je een maximaal resultaat. Test je site content door eenvoudig bij Google je site naam op te geven zonder https:// en klik op zoeken. Google kan de volgende informatie weergeven voor deze URL:

 • Geef Google's cache weer van www.jouwsite.nl
 • Zoek webpagina's die lijken op www.jouwsite.nl
 • Zoek webpagina's koppelen aan www.jouwsite.nl
 • Zoek webpagina's met het woord "www.jouwsite.nl"

Klik op Google's cache en je zult het resultaat zien. Alle tekst die je dan ziet wordt gebruikt door Google om deze te koppelen aan een opgegeven zoekopdracht. Je site content wordt met de dag belangrijker omdat steeds meer zoekmachines overstappen van het lezen van de content ipv. de meta tags.

SEO optimaliseren #3 - Link vermeldingen

Wilt je graag weten wie er naar je site linkt ga dan naar Google en geef de volgende zoekopdracht op: link: jouwsitenaam.nl en klik op zoeken. Je zult dan het aantal sites zien dat naar je site linkt. Waarom is dit zo belangrijk? Hoe vaker een zoekmachine je site tegenkomt des te belangrijker gaat deze je vinden en zal je sneller gevonden worden en stijgen in de zoekresultaten. Dit is belangrijk omdat test hebben uitgewezen dat men vaak naar de eerste 10 zoekresultaten kijken en dan een nieuwe zoekopdracht ingeven. Zorg er dus voor dat je bij de eerste 10 komt. je kunt dit testen door een zoekopdracht in te geven en te kijken waar je site staat. Vermeldingen op toplijsten zijn erg nuttig daar deze harde linken produceren en je site kan mee groeien op het belang van de toplijst.

SEO optimaliseren #4 -  Ranking

Ranking geeft het belang van je site weer. Als je al het bovenstaande goed in orde heeft zal deze  na verloop van tijd stijgen. Is dit belangrijk, ja dat is het! Door een hoge ranking zal je site voorrang krijgen bij zoekresultaten en zul je dus sneller bezocht worden via een zoekmachine. De ranking wordt bepaald door het aantal linkvermeldingen, site content en het aantal bezoekers dat je hebt. Linkpartners met een hoge ranking zal erg positief werken voor je site, je ranking zal namelijk mee groeien met die van hun. Je kan je ranking zien in bv. de Google toolbar of je kan je ranking bekijken via een SEO tool. Ben jij benieuwd naar de meest krachtige SEO tool? Lees dan onze reviews zoals die van SEMrush of Ahrefs! Deze SEO tool geeft je een mooi overzicht en laat je alle mogelijke informatie van de website zien.

SEO optimaliseren #5 - Opbouw

De opbouw van je site is belangrijk, deze moet overzichtelijk zijn, goed te navigeren zijn en niet te druk zijn. Houdt rekening met kleur en het aantal afbeeldingen op je site. Vraag dan ook aan vrienden en collega's eens te kijken naar je site en vraag naar hun mening. Stel je de volgende vragen:

 • Wat is het doel van de site en komt dit over
 • Wat wil ik er mee uitstralen, rust, zakelijk, dynamisch of een neutraal
 • Is de tekst goed leesbaar
 • Juiste lettertype, wel of geen bolt, grote en kleur
 • Heb ik een goede kleur balans gevonden
 • Heb ik index in orde als het gaat om de meta tags, site content
 • Heb ik ruimte voor linkpartners.
 • Hoe ga ik mijn site promoten
 • Aanmelden bij zoekmachines
 • Promotie materiaal zoals banners,
 • Toplijst aanmaken
 • Aanmelden bij promotie sites
 • Kan ik mijn site aanbevelen in een mailing.

SEO optimaliseren #6 - Site aanmelden

Meldt je site aan bij een aantal zaken:

 • Zoekmachines
 • Startpagina's
 • Toplijsten
 • Linkpartner programma's
 • Promotie sites

Zoekmachines, om een goed resultaat te boeken moet je zeker zijn van de meta tags en site content. Raadzaam is het eerst wat linkpartners te vinden gebruik te maken van de vele startpagina's en toplijsten. Meldt je hierna aan bij de zoekmachines en herhaal dit na enkele maanden.
Er zijn vele gratis aanmeld programma's en die werken goed voor amateur-sites. Voor een maximaal resultaat voor professionele sites kan je beter overgaan op betaalde aanmeldingen, deze zijn betrouwbaarder en boeken betere resultaten.

Startpagina's, veel mensen komen en zoeken vaak op startpagina's omdat deze vaak onderwerp gebonden zijn. Tevens zorgt het domein van de startpagina met de vele subdomeinen voor een hoge ranking, sta je dus hierop dan stijg je mee in ranking. Let wel dit gaat langzaam maar wel vele malen sneller dan als je geen gebruik maakt van deze mogelijkheden.

Linkpartner programma's, je komt deze tegen op sites die gebruik maken van een script waar linkpartnermodules ingebouwd zijn, deze fungeren eigenlijk het zelfde als toplijsten maar ondersteunen vaak geen banners. Vaak worden de beste 10 partners getoond op de index en de rest op een aparte page.

Promotie sites, voor webmasters die weinig of geen geld hebben om hun site betaald te promoten kunnen middels banner Exchange en nog vele andere tools credits verdienen en deze weer verzilveren voor reclame voor hun site. Deze sites hebben vaak ook een refferral systeem zodat je door nieuwe leden aan te brengen weer extra bonus credits krijgt. Zo genereer je toch weer extra bezoekers voor je site. Een erg makkelijke optie voor beginnende webmasters.

SEO optimaliseren #7 - Site keuring

Wil je weten wat andere van je site denken en of er misschien punten zijn tot verbeteren. Laat je site keuren door professionele webmasters, zij kijken niet alleen naar de uitstraling maar ook naar de inhoud en de techniek van je site. Veel feedback is bruikbaar voor je site om de kwaliteit
te verbeteren. 

 SEO optimaliseren #8 - Site statistieken

Zie de groei van je site en krijg inzicht waar de bezoekers vandaan komen. Zie ook op welke zoekwoorden je site is gevonden door zoekmachines en speel hier op in en je kunt gelijk zien of de aanpassingen op je site effect hebben. 
 

Uw advertentie hier?
Toch je SEO / SEA uitbesteden?