Wat is AI copywriting?

AI copywriting is een vorm van automatische contentgeneratie waarbij kunstmatige intelligentie wordt gebruikt om verschillende soorten content te schrijven. Het proces van AI copywriting begint meestal met het instellen van parameters, zoals het gewenste doel van de content en het gewenste publiek. Vervolgens wordt de AI getraind op basis van deze parameters, waarbij gebruik wordt gemaakt van machine learning en natuurlijke taalverwerking (NLP) om de nodige taalvaardigheden te ontwikkelen.

Met AI copywriting kunnen marketeers en bedrijven op grote schaal content genereren, wat een enorme tijdsbesparing oplevert. Bovendien kan AI copywriting zorgen voor consistentie en kwaliteit van de content, omdat het gebruik maakt van dezelfde set parameters en criteria om content te genereren.

Er zijn verschillende soorten AI copywriting tools op de markt, waaronder tools die specifiek zijn ontworpen voor het schrijven van e-mails, advertenties, blogs, productbeschrijvingen en meer. AI copywriting kan worden gezien als een waardevol hulpmiddel voor marketeers en bedrijven die hun contentproductie willen verbeteren en efficiëntie willen verhogen.

Voordelen van AI Copywriting tools

Als je op zoek bent naar manieren om je contentproductie te optimaliseren en efficiënter te maken, dan zijn AI copywriting tools zeker het overwegen waard. Ontdek de voordelen die deze tools kunnen bieden:

 • Tijdsbesparing: AI copywriting tools kunnen grote hoeveelheden content produceren in een fractie van de tijd die het zou kosten voor een mens om dezelfde hoeveelheid te produceren.
 • Consistentie: Omdat AI copywriting tools dezelfde set parameters en criteria gebruiken om content te genereren, kan dit zorgen voor meer consistentie in de kwaliteit en stijl van de content.
 • Schaalbaarheid: Met AI copywriting tools kun je gemakkelijk content schrijven voor verschillende kanalen en doelgroepen, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit of de hoeveelheid.
 • Kostenbesparing: Door het gebruik van AI copywriting tools kunnen bedrijven besparen op de kosten van het inhuren van externe copywriters of het aannemen van extra personeel.
 • Creativiteit: AI copywriting tools kunnen ook helpen om nieuwe en originele ideeën te genereren voor content die anders misschien niet bedacht zouden zijn.

Kortom, AI copywriting tools bieden vele voordelen voor marketeers en bedrijven die hun contentproductie willen verbeteren. Het is het dus zeker waard om een AI copywriting tool te overwegen voor jouw business, blog of ander project!

De 5 beste AI Copywriting tools

De populariteit van de AI chatbot ChatGPT heeft geleid tot een explosie aan nieuwe AI copywriting tools en software. Dat betekent dat er in 2023 haast oneindig veel tools voor copywriters en marketeers zijn om uit te kiezen. En elke dag komen er nieuwe AI tekstschrijvers bij. Om jou te helpen met het vinden van de beste AI copywriting tool voor jouw doelen hebben onze experts de meest populaire en geavanceerde AI tools grondig getest. Op basis van onze ervaringen zetten wij voor jou de 5 beste AI copywriting tools op een rij:

Jasper.ai

Jasper.ai is een bekende naam onder professionele marketeers, copywriters en ondernemers. Ook wel bekend onder de namen Jarvis en Conversion.ai, is Jasper een van de meest geavanceerde AI copywriting tools op de markt. Net als de meeste andere AI tools biedt Jasper.ai de mogelijkheid om zowel lange blogartikelen en landing pages als korte productbeschrijvingen, advertenties en social media posts te genereren. Hiervoor maak je gebruik van een van de vele templates, recipes, tools of workflows om een tekst die precies aan jouw specificaties voldoet snel en eenvoudig te genereren. Bovendien heeft het team van Jasper.ai recentelijk ook een chatbot beschikbaar gesteld welke op een vergelijkbare manier werkt als de chatbot van ChatGPT.

Een groot voordeel van Jasper is dat je de tekst gemakkelijk kunt aanpassen terwijl je deze genereert. Jasper.ai bekijkt alles wat boven in je werkdocument staat en houdt daar rekening mee tijdens het genereren van nieuwe tekst. Stel bijvoorbeeld dat je een blogartikel aan het schrijven bent, maar je vindt de paragrafen die Jasper.ai genereert te kort. Je hoeft dan slechts een paar woorden zelf te typen en Jasper.ai schrijft verder vanaf het moment waarop jij stopt met schrijven. De volgende paragrafen schrijft Jasper dan net zo lang als de voorgaande paragrafen. Je hebt met Jasper.ai dus enorm veel controle over de output, wat uniek is aan deze AI copywriting tool.

Jasper.ai

Een nadeel voor veel copywriters, vooral voor freelancers en particulieren, is echter de prijs van deze AI tool. Jasper.ai is namelijk ook een van de duurste copywriting tools op de markt. Als je meer dan 700.000 woorden per maand wilt kunnen genereren, zul je contact op moeten nemen met de klantenservice voor een aangepaste prijs. De hoogste woordenlimiet die je zelf kunt aanschaffen is een limiet van 700.000 woorden voor 500 dollar per maand. Meer weten? Lees dan onze Jasper.ai review.

Bezoek de website van Jasper.ai >>

Copy.ai

Copy.ai is tevens een populaire AI copywriting tool. Tekstschrijvers kunnen met de templates, tools en workflows van Copy.ai snel en gemakkelijk marketing teksten van hoge kwaliteit genereren. Vooral voor short-form content, zoals bedrijfsbio's, advertenties, social media content en productbeschrijvingen is Copy.ai een prima hulpmiddel. Deze AI tool heeft echter een stuk minder verschillende templates dan Jasper en vooral als het aankomt op het schrijven van long-form content zoals blogartikelen en webpagina's, is Copy.ai minder geschikt. Hier zijn echter wel templates en workflows voor ingebouwd, maar het proces is omslachtiger en duurt langer dan het genereren van dezelfde tekst met Jasper.

Copy.ai

Echter, waar Jasper voor het genereren van unieke teksten meer mogelijkheden en maatwerkmogelijkheden biedt, is Copy.ai weer beter geschikt voor het herschrijven van teksten op een snelle en intuïtieve manier. Je gebruikt hiervoor een van de zes verschillende herschrijftools van Copy.ai. De herschreven teksten die je genereert zijn unieker en van hogere kwaliteit dan bij Jasper. Een ander groot voordeel van Copy.ai is de nieuwe chatbot. De chatfunctie van Copy.ai zit nog in de bèta fase, maar zorgt nu al voor enthousiaste marketeers, tekstschrijvers en entrepreneurs. Copy.ai biedt met de chat namelijk de unieke mogelijkheden om in real time het internet af te zoeken naar informatie en echte bronnen te vermelden. Daar waar Jasper geen informatie heeft van na 2019 en ChatGPT niks weet van ontwikkelingen en gebeurtenissen sinds 2021, kun je de chatbot van Copy.ai vragen naar het nieuws van gisteren. Net als andere AI tools, heeft Copy.ai het niet altijd goed, maar door te vragen om een bronvermelding krijg je de websites die de chatbot heeft gelezen en kun je het antwoord dus controleren op juistheid.

Copy.ai

Met al deze mogelijkheden en voordelen is Copy.ai relatief zeer goedkoop. Met het gratis account kun je per maand 2000 woorden genereren en de chat gebruiken wanneer deze uit de bèta fase is. En met het betaalde account profiteer je van een ongelimiteerd woordenaantal per maand, 25+ talen voor je input en Copy.ai's output en de Blog Wizard Tool waarmee je sneller lange blogartikelen kunt schrijven. En voor al deze functies en voordelen betaal je slechts 36 dollar per maand als je jaarlijks betaalt en 49 dollar per maand als je maandelijks betaalt. Dat is dus een stuk goedkoper dan Jasper voor een onbeperkt woordenaantal!

Bezoek de website van Copy.ai >>

ChatGPT

ChatGPT is in korte tijd misschien wel een van de meest bekende en geliefde AI tools geworden. Deze AI chatbot is gebaseerd op GPT-3 software en wordt wereldwijd gebruikt om teksten te genereren, problemen op te lossen en vragen te beantwoorden. ChatGPT is het meest intuïtief en eenvoudig in gebruik van alle AI copywriting tools die wij getest hebben, omdat je met deze tool enkel in de chat werkt. Je hebt dus geen andere tools, templates of workflows. Echter beperkt dat de mogelijkheden van ChatGPT niet. Je kunt de AI chatbot namelijk lange, gedetailleerde en gecompliceerde prompts of commands geven. In tegenstelling tot andere AI copywriters die het beste werken met korte prompts, kun je ChatGPT dus een precieze en specifieke opdracht geven om de gewenste output te krijgen.

Chat GPT

ChatGPT is gratis en wordt daardoor door mensen in allerlei soorten beroepen veelal gebruikt. Hierdoor loop je soms tegen het probleem aan dat de software overbelast is, waardoor je tijdelijk geen teksten kunt genereren of je geschiedenis niet kunt zien. Ook werkt ChatGPT hierdoor met een limiet van ongeveer 20-30 opdrachten per account per uur. Op het moment geldt dit ook voor het betaalde account.

Het betaalde account kost 20 dollar per maand en geeft je als eerste toegang tot updates en nieuwe features, betere toegang tot de AI software op momenten dat er veel vraag naar de chatbot is en een snellere responsetijd. Echter kun je snel en eenvoudig teksten van hoge kwaliteit genereren met het gratis account.

Rytr

Rytr is een AI copywriting tool waarmee je net als met Jasper en Copy.ai zowel lange als korte teksten kunt genereren middels templates, welke Rytr zelf “use cases” noemt. Met Rytr kun je in een handomdraai unieke teksten schrijven in meer dan 30 talen en met meer dan 20 tone of voices. Dit staat tegenover de 25+ talen en 9 tone of voices van Copy.ai en 29+ talen van Jasper. Echter kun je bij Rytr geen eigen tone of voice invoeren; een mogelijkheid die zowel Copy.ai als Jasper wel bieden. En hoewel het mogelijk is om langere teksten te schrijven met Rytr, is dit een stuk lastiger en tijdrovender dan met Copy.ai of Jasper. Rytr is dus met name geschikt voor tekstschrijvers die korte teksten willen genereren.

Toch biedt Rytr unieke voordelen ten opzichte van Jasper en Copy.ai. Zo heeft Rytr naast use cases ook handige en veelal unieke tools. Zo biedt Rytr een plagiaatchecker die je een percentage geeft van de overeenkomst tussen de gegenereerde tekst en een tekst op het internet die er het meeste op lijkt. Je krijgt de bestaande tekst ook in je bestand te zien, zodat je je eigen tekst desgewenst kunt aanpassen. Jasper biedt ook een plagiaatchecker, maar afhankelijk van het soort account dat je hebt, zul je moeten betalen voor extra credits om hiervan gebruik te kunnen maken. Daarnaast kun je met de tools van Ryrt:

 • Eenvoudig een zin herschrijven;
 • verbeteren of langer maken;
 • extra content aan het einde van een geselecteerd stukje tekst toevoegen;
 • een zin of kopje met één druk op de knop omtoveren tot een paragraaf;
 • een tekst inkorten;
 • én een gemarkeerd stuk tekst omtoveren tot een AI image!

rytr ai

Als je vooral korte teksten schrijft of gebruik wilt maken van een van de unieke mogelijkheden die Rytr biedt, is deze AI copywriting tool dus wellicht de beste keuze voor jou. Je kunt Rytr blijvend uitproberen met een gratis account. Dit gratis account blijft onbetaald, maar je hebt slechts een beperkte limiet van 5 AI images per maand en 10.000 leestekens per maand. De betaalde accounts zijn echter zeer voordelig. Je kunt kiezen voor het Saver Plan van 9 dollar per maand. Hiermee kun je tot 100.000 leestekens en 20 AI afbeeldingen genereren. Het Unlimited Plan is, zoals de naam al doet vermoeden, onbeperkt als het aankomt op het aantal leestekens dat je per maand kunt genereren. Je kunt met dit plan daarnaast tot 100 AI afbeeldingen per maand maken. Het ongelimiteerde plan is een van de goedkoopste op de markt met een maandelijkse prijs van slechts 29 dollar per maand. Het is dus geen slecht idee om deze voordelige optie zelf uit te proberen in je zoektocht naar de perfecte AI schrijftool voor jou.

rytr ai

Hypotenuse

Hypotenuse is een van de nieuwere geavanceerde AI copywriting en marketing tools. Deze tool biedt enorm veel unieke en interessante mogelijkheden voor copywriters, content marketers en adverteerders. Hypotenuse ondersteunt 25+ talen, bevat een ingebouwde plagiaatchecker en biedt de mogelijkheid om je eigen tone-of-voice te beschrijven. Niet enkel kun je met Hypotenuse langere teksten zoals blog posts en korte teksten zoals advertenties en social media berichten schrijven, maar je kunt ook de vele innovatieve mogelijkheden gebruiken voor tal van marketing doeleinden:

 • Hypo Chat: Hypo Chat is de chatbot van Hypotenuse. Net als de chatbot van Copy.ai kan Hypo Chat in real time het internet afzoeken om recente en kloppende informatie te verschaffen. Hierbij geeft ook Hypo Chat een bronvermelding, zodat je de gegenereerde informatie kunt controleren. Deze chatfunctie is gebaseerd op de nieuwste GPT-4 AI software.
 • Content Detective: Met Content Detective kun je tevens het internet afstruinen voor relevante en kloppende informatie. Content Detective doet research voor je en heeft de mogelijkheid om grote hoeveelheden data te analyseren voor je onderzoek.
 • Hypo Art: Hypo Art is de text-to-image AI afbeelding generator van Hypotenuse. Via de Hypo Art workflow kun je AI afbeeldingen genereren die precies aan jouw specificaties voldoen. Zo kun je kiezen voor de stijl, het type afbeelding en de lichtinval.
 • Batch Generator: De batch generator stelt je in staat om gegevens te uploaden via een CSV file of de Shopify integratie om in één keer een grote hoeveelheid teksten te schrijven of herschrijven. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan Instagram berichten, title tags en meta descriptions, productbeschrijvingen en categoriepagina's. Je kunt je batch tevens optimaliseren voor SEO.

hypotenuse

Hypotenuse biedt meerdere voordelen ten opzichte van Copy.ai, Rytr en ChatGPT. Met Hypotenuse kun je namelijk, net als met Jasper, in je tekstvak zelf een aantal woorden of zinnen schrijven en de AI in jouw gewenste stijl of format verder laten schrijven. De AI software van Hypotenuse kan patronen goed herkennen en overnemen, dus als je bijvoorbeeld langere paragrafen of bulletpoint lijstjes wil maken, kun je hiervan zelf een kort voorbeeld geven om de AI vervolgens verder te laten werken. Ook kun je op elk moment meer content toevoegen met de compose optie en in je tekstvak commands ingeven. Hierin heeft Hypotenuse dus dezelfde voordelen die Jasper heeft.

Echter komt Hypotenuse ook met een aantal nadelen. Hypotenuse is bijvoorbeeld erg traag in het genereren van content. Of je nu via de chat, Hypo Art of templates content wilt genereren, je zit waarschijnlijk 30 seconden tot 2 of soms zelfs meer minuten te wachten op je tekst of afbeelding. Hierin is Hypotenuse merkbaar trager dan de gratis versie van ChatGPT. Ook zul je voor de Compose optie zelf minimaal 5 woorden moeten schrijven om te beginnen. Gelukkig kun je dit omzeilen door een workflow of template het eerste stuk van je tekst te laten genereren.

Hypotenuse heeft een gratis versie die je 7 dagen kunt proberen. Dit tijdelijke gratis account heeft bovendien een gelimiteerd aantal credits, waardoor je mogelijk niet alle mogelijkheden kunt testen voordat je moet beslissen of je overgaat tot de aankoop van een betaald account. Hypotenuse biedt een betaald account met 100 credits (ongeveer 25.000 woorden) en 200 AI images voor 24 dollar per maand, een account met 350 credits (ongeveer 87.500 woorden) en onbeperkte AI images voor 49 dollar per maand en een account met 700 credits (ongeveer 175.000 woorden) en onbeperkte AI images voor 90 dollar per maand.

hypotenuse

Hoe kies je de juist AI tool voor jouw marketingstrategie?

Deze vijf AI copywriting tools zijn slechts een kleine greep uit de haast oneindige en alsmaar groeiende hoeveelheid AI tools waaruit je kunt kiezen. Met een van onze favoriete AI marketing tools zul je al een heel eind komen, ongeacht je doelstellingen. De mogelijkheden van Jasper.ai, Copy.ai, ChatGPT, Rytr en Hypotenuse zijn namelijk zeer divers en toepasbaar op tal van projecten. Maar het blijft belangrijk om je eigen onderzoek te doen naar AI copywriting tools en periodiek een aantal nieuwe tools uit te proberen om de perfecte AI tekstschrijver voor jou te vinden. AI marketing tools bieden namelijk ongelooflijk veel kansen en mogelijkheden om je content creatie naar een hoger niveau te tillen, terwijl je tijd en geld bespaart. Als jij als marketeer of copywriter in het huidige digitale landschap wilt concurreren, is een AI copywriting tool dus bijna onmisbaar!

Uw advertentie hier?
Toch je SEO / SEA uitbesteden?