Voor - en nadelen

Als eerste zullen we de voordelen van Moz voor je op een rijtje zetten.

Voordelen

  • Je kunt Moz gratis uitproberen
  • De tool is onwijs betrouwbaar
  • Je verkrijgt direct inzicht in zoekresultaten

Nadelen

  • De nadruk op het aantal links is vrij hoog

Gebruiksvriendelijkheid

Moz bevat de juiste informatie die je nodig hebt om tot een goed resultaat te leiden. De tool wordt hierdoor ook als erg gebruiksvriendelijk ervaren en is makkelijk in de omgang. Heb je de website in je beheer en ben je niet op zoek naar uitgebreide tools zoals SEMRUSH of Ahrefs, dan is Moz perfect voor jou. De informatie die Moz verstrekt is meer basic dan bij andere tools. De mogelijkheden die je bij Moz verkrijgt zijn dan wel meer dan voldoende en zorgen voor een compleet pakket aan informatie. Zo kun je een zoekwoorden onderzoek doen, links en backlinks testen, de ranking bijhouden en de voortgang noteren.

Tools / mogelijkheden

Moz is dus geen onwijs uitgebreide SEO tool, maar dit hoeft geen enkel probleem te vormen. Hieronder lees je de diverse mogelijkheden die je met deze tool kunt doen.

Link Explorer
We zullen bij het begin beginnen. Een goed SEO plan start uiteraard bij het analyseren van backlinks. Je onderzoekt vanaf welke websites jouw concurrenten hun backlinks verkrijgen en of het mogelijk is voor jou om die backlinks te krijgen. De Link Explorer laat jou alles rondom backlinks, die richting een specifieke pagina of website gaan, zien. De lijst met backlinks die je verkrijgt kun je eenvoudig filteren op basis van de soort links. Hier kun je de links bekijken die relevant zijn voor jouw website.

De MozRank die je zult tegen komen is een eigen waarde voor elke backlinks. De data van Moz wordt meermaals geüpdatet, daarnaast zijn de waardes die websites en links krijgen altijd relevant voor jou. Zo kun je ook SPAM-links herkennen die naar website gaan. Met de Link Explorer kun je inzien hoe goed jouw concurrenten het doen.

On-page Grader
Vervolgens gaat je concurrenten onderzoek verder met de On-page Grader. Je vult als eerste een Url  en zoekwoord in. Moz berekent dan hoe goed de pagina voor dat zoekwoord geoptimaliseerd is aan de hand van enkele factoren. Met deze optimalisatie zul je hoger scoren binnen Google. De factoren die de tool gebruikt zijn gebaseerd op eigen onderzoek die onder diverse websites is gedaan. Hiermee kun je dus zien op welke factoren en trends je concurrenten momenteel belangrijke punten laten liggen. Je hoeft nu niet meer te gokken wat nog geoptimaliseerd moet worden tegenover je concurrent. Wij begrijpen goed dat je nu ook de optimalisatie van jouw website wilt bekijken en dat kan! Je optimalisatie bekijk je eenvoudig hier.

Keyword Explorer
Heb je geen goed overzicht van de zoekwoorden waar je de focus op moet leggen, dan kom je niet ver met SEO. Zodra jij door hebt met welke zoekwoorden je hoog kunt scoren, kun je sneller organisch verkeer aantrekken. Nu komt Keyword Explorer van pas. Jij vult het gekozen zoekwoord in en krijgt vervolgens honderden suggesties. De suggesties bevatten zoekvolume en daarnaast laat het je zien hoe moeilijk het is om op dat zoekwoord te scoren. Vervolgens laat Moz je ook nog eens zien hoeveel procent van de gebruikers op de organische resultaten klikt. De score van jouw zoekwoorden bekijk je hier.

Fresh web Explorer
De professionele SEO’er houdt in het oog welke nieuwe verwijzingen bij websites binnenkomen. Hierdoor krijg jij inzicht in hoe goed de nieuwe content gaat scoren bij de doelgroep. Je houdt dit bij met Fresh web Explorer. Daarnaast kun je hier alle nieuwe links en andere benoemingen van je website terugzien. Tevens staan er ook nieuwe links en andere benoemingen van je concurrenten weergeven. Zo kun jij dus in een oogopslag zien waar jouw concurrenten hun backlinks vandaan halen. Je kunt ze vervolgens aan je eigen backprofiel toevoegen. Deze Fresh web Explorer wordt iedere dag geüpdatet voor de meest relevante content. 

Rank Checker
Om de resultaten van je SEO campagnes bij te houden, heb je een overzicht van jouw positie in Google nodig. Dat kun je door middel van Rank Checker goed bijhouden. Je hoeft enkel een zoekwoord in te vullen waar jij hoog in wilt scoren. In Google wordt nu iedere dag gekeken naar de positie van je pagina. Een hoge positie zorgt uiteraard voor meer organisch verkeer. Met Rank Checker kun je op een snelle manier op korte en/of lange termijn de resultaten bijhouden.

On-Demand Crawl
Wanner je website minder goed loopt, hecht Google er minder waarde aan. Bezoekers vinden het niet prettig als een website niet werkt naar behoren, daarom biedt Google deze dan ook liever niet aan voor gebruikers. Dit heeft dus consequenties voor jouw organisch verkeer. Jij hebt geen tijd om constant te monitoren of er iets mis is met je website. Op dat moment komt On-Demand Crawl goed van pas. Met deze tool plan je crawls van je website in en krijg je dagelijks een e-mail erover gestuurd. Werkt jouw website zoals het zou moeten? Bekijk hier de technische aspecten van je eigen website.

Moz local
Het is onwijs belangrijk om lokaal vindbaar te zijn voor anderen. Gebruikers zoeken online steeds meer naar lokale restaurants, doe-het-zelf-zaken en winkels. Google beoordeeld deze zoekresultaten op een andere manier dan de andere. Met Moz Local kun je eenvoudig zien aan welke factoren je moet voldoen om je online zichtbaarheid te optimaliseren. Per verschillend platform wordt gekeken naar het dagelijkse gebruik van de bezoekers.

Kosten

Het is niet geheel onbelangrijk om te weten wat je moet betalen voor deze SEO tool. Daarvoor kun je een bezoek brengen aan hun website. Er zijn geen bijkomende kosten wanneer je data wilt overzetten naar een spreadsheet of PDF-bestand. De pakketten zijn dan ook voor zowel beginnende als reeds ervaren SEO’ers geschikt.

Bruikbaarheid t.a.v. de kosten

Je kunt kiezen uit diverse pakketten. Dit is erg fijn aangezien beginnende SEO’ers niet altijd de duurdere, uitgebreide versie nodig hebben. De tool is erg overzichtelijk en heeft veel te bieden. Zodra jij gewend bent aan de omgang met deze tool, zul je niet snel meer overstappen naar een andere SEO tool.

Conclusie

Bij Moz hebben ze het al erg ver geschopt, mede door hun focus op SEO tooling. De tools en mogelijkheden werken goed naar behoren. Moz is dan wel een ietwat kleiner programma dan Ahrefs of SEMRUSH, maar het heeft een handzaam pakket. Wanneer je series aan de slag wilt met SEO, dan is Moz zeker aan te raden. Ben je op zoek naar iets meer, dan raden we je aan om te kijken naar een bredere tool.

Uw advertentie hier?
Toch je SEO / SEA uitbesteden?